El diplomatari que presentem és continuació del que, l’any 1998, va escriure el Sr. Xavier Pérez i Gómez, i publicà la Fundació: Diplomatari de la cartoixa de Montalegre (Segles X-XII), i omple el període que va dels anys 1200 a 1265.
la cartoixa de Montalegre va ser formada per la unió de dues cartoixes preexistents: Sant Pau del Maresme, a l’actual Sant Pol de Mar, i Sant Jaume de Vallparadís, a Terrassa. Sant Pau del Maresme fou la primera i amb ella comença la història de la cartoixa de Montalegre.
Sant Pau del Maresme era un castell situat dalt d’un roquer a la vora de la mar. El comte Ramon Berenguer I, després d’haver-lo reedificat, l’any 1069 el donà a l’abadia cluniacenca de Santa Maria i Sant Honorat de Lerins, a Provença, la qual hi establí una comunitat que hi va romandre fins l’any 1265, quan el prior de Lerins, Pere Carles, en representació del seu abat, Nicolau, el va vendre a l’arquebisbe electe de Tarragona Guillem de Montgrí, conqueridor d’Eivissa i Formentera.
El darrer document del present diplomatari és del 4 de maig de 1265. Amb ell acaba la prehistòria de la cartoixa de Nostra Senyora de Montalegre. Uns dies després, el 22 de maig, Guillem de Montgrí compraria el castell de Sant Pau del Maresme i donaria inici a la història de la nostra cartoixa.
Nº Col·lecció: 83
Any de publicació: 2022
Període històric: Alt medieval (segles VIII-XIII)
Referència geogràfica: Comarques de Tarragona
Temàtica històrica: Agrària i rural, Feudalisme, Monaquisme i ordes religioses, Pergamins
ISBN: 978-84-1303-419-5
Pàgines: 551
Compartir contingut